dinsdag, april 25, 2006

 

Kiezen voor een elo

Voor mij is er maar één elo en dat is Moodle. Eerst en vooral is deze elo goedkoop. Je betaalt enkel voor webruimte/bandbreedte want Moodle is open source.

Met Moodle heb je alle touwtjes in eigen handen. Je kan de elo aanpassen aan je eigen huisstijl. Zo kan je hem integreren in de schoolsite. Je kan ook kiezen welke plugins je installeert (en er zijn er honderden).

Moodle is een elo met een visie. Het uitgangspunt is dat leerlingen meer leren als ze zelf actief aan de slag gaan. Er is geen enkele elo die zoveel verschillende activiteiten mogelijk maakt als Moodle. Enkele voorbeelden: discussiefora, verschillende soorten wiki's (persoonlijk, groep, klas), chat, workshop, woordenlijsten construeren, databanken construeren, keuzes, testen, opdrachten, blogs,... De leerkracht bepaalt zelf wat er mogelijk is. Eén cursus kan meerdere discussiefora, wiki's, chatboxen,... bevatten.

Een cursus in Moodle bevat één overzichtelijke leerlijn. Activiteiten zitten dus niet achter nietszeggende knoppen verscholen zoals in de meeste elo's. Een leerling ziet in één oogopslag wat de inhoud van de cursus is.

Het aantal scholen dat Moodle gebruikt is op minder dan drie jaar tijd vertienvoudigd. De vele gebruikers die actief bijdragen, zorgen ervoor dat Moodle zich razendsnel ontwikkeld.

Moodle heeft een zeer lage beheerslast voor de ICT-coördinator omdat verantwoordelijkheden kunnen worden doorgegeven aan leerkrachten en leerlingen. Je kan ervoor kiezen dat leerlingen en leerkrachten zelf hun account aanmaken, en dat ze zich zelf inschrijven voor de verschillende vakken. Je kan leerkrachten de mogelijkheid geven om zelf nieuwe vakken aan te maken.

Indien je kiest voor Moodle kies je eigenlijk voor een webserver met apache/php/mySQL. Je kan deze server voor nog tientallen andere zaken gebruiken. Je kan je schoolsite dynamisch maken, waardoor deze veel gemakkelijker te onderhouden is (Joomla, PostNuke,...). Je kan wiki's, blogs, bibliotheeksoftware, sites voor de leerlingenraad, milieuraad,... op je webserver hosten.

Als je éénmaal Moodle of een andere dynamische website geïnstalleerd hebt, dan ken je het systeem, en dan kan je zowat alles installeren op je webserver. Er gaat dan een hele nieuwe wereld voor je open!

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?